Hoger opgeleiden zijn makkelijker te bedotten dan kinderen.
Fragment uit Jensen.nl #380 Iedere dag lijkt 1 april
Klik hier en ga meteen naar de video en zie tevens enkele reacties op het fragment uit de mailbox van Jensen.
Hieronder een update uit Fake, fake, fake – Jensen show
Bron: https://jensen.nl/fake-fake-fake-de-jensen-show-381
Titel: Fake, fake, fake – De Jensen show.
Beste Robert en redactie,
Afgelopen anderhalf jaar heb ik me ook regelmatig afgevraagd hoe het toch komt dat zogenaamde slimme/hoogopgeleide mensen zo totaal kritiekloos alles maar accepteren. Ik werk bij een R&D afdeling met 600+ mensen, allemaal met universitaire opleiding en/of gepromoveerd maar de discussie over Corona gaat niet dieper dan het napraten van wat er gisteren op TV is verschenen. Geen kritiek, geen totaal beeld, zelfs geen oprechte nieuwsgierigheid naar het onderwerp Corona.
Ik heb nagedacht over de reden hiervoor en ben op een iets ander idee uitgekomen dan jij (en HANS Klok),. Wat is namelijk een hoogopgeleide? Dat is iemand die met succes functioneert in het ‘schoolsysteem’. En welke eigenschappen maken iemand succesvol in het schoolsysteem?
Natuurlijk intelligentie, dat vinden we allemaal, maar ook andere eigenschappen zijn essentieel, namelijk; respect voor autoriteit, netjes doen wat je word verteld, het kritiekloos kopiëren van wat je wordt verteld door een autoriteit (de docent), goed begrijpen wat van je wordt verwacht, en dat dan exact uitvoeren.
Mensen met eigen ideeën, en die niet zomaar alles geloven en graag dingen zelf uitvogelen, zullen daarvoor net beloond worden op school en waarschijnlijk sneller afhaken. Dit zijn mensen die vrijdenken en laten sceptisch staan tegenover bijvoorbeeld de overheid.
We willen graag geloven dat hoger onderwijs een tijd is van kritisch nadenken en discussie, maar in werkelijkheid word je gewoon verteld wat je moet geloven/weten en hoe preciezer je dat dan na vertelt, hoe beter je wordt beloond.
Het is dus voor mij geen wonder dat juist hoogopgeleiden kritiekloos een bron van autoriteit (overheid, Tv’tje wetenschap) napraten, dat is namelijk waar ze hun hele leven voor zijn beloond en waar ze goed in zijn.
Wat denk je van deze theorie?
Groetjes, Gabriel
———————————————————————————-
Jensen laat op zijn beurt een fragment zien van Hans Klok.
Johannes Franciscus Catharinus Klok is een Nederlands goochelaar-illusionist.
Geboren: 22 februari 1969 (52 jaar), Purmerend.
Het interview begint met de vraag: Wat is het moeilijkst te bedotten publiek? En welk publiek is het makkelijkst te bedotten?
Wat is dan het moeilijks te bedotten publiek?
Het moeilijkste publiek vind ik… zijn kinderen.
Want een kind zegt gewoon: ‘Er zit een touwtje aan.’
En als je iets laat zweven en het zit aan een draadje en dan is de kous af. Ook als dat helemaal niet zo is. En ook als je zegt: ‘maar ik doe er een hoepel omheen’.
Nee, dat maakt een kind dan niets meer uit. Dan is het klaar.
Dus kinderen is een moeilijk publiek, ze zijn nog onbevangen.
En het makkelijkste publiek vind ik mensen die zwaar gestudeerd hebben.
Dus professoren, dat is het makkelijkste publiek want die denken zo moeilijk.
Bij onze trucs is de oplossing vaak niet heel ingewikkeld. De uitvoering is wel heel knap. Daar moet je lang op studeren. Maar vaak, de oplossing van een geheim ligt vaak heel dichtbij.
Dus hoe hoger opgeleid het publiek hoe makkelijker ze te bedonderen zijn?
Ja wat die denken veel te ingewikkeld■