SDG 14 Geen Armoede.
Controle van al het leven in zee.
Rypke Zeilmaker & Tom Zwitser: Bron: De Blauw Tijger
Aanmelden voor de nieuwsbrief?
Klik hier en ga meteen naar het fragment
GoFundMe
Geplaatst op: 17-7-’22
Big fish slokt de kleintjes op.
SDG 14 gaat over de bescherming van het leven onder water.
In werkelijkheid gebeurt op zee, wat de boeren op land overkomt: vissers worden uit naam van een Noordzee-akkoord (dictaat) gesandwicht
tussen Big Gevernment, de windmolenlobby en een internationaal (natuurlijke) grondstoffenkartel. Ze raken de visgronden kwijt vanwege bodemberoering,
terwijl bananenkoninkrijk Nederland de grootste zandmijnbouwer van de Noordzee is.
Net als het Gallische dorpje in de Asterix-strips, dat moedig standhoudt tegen de Romeinen, ligt het visserseiland Urk ingeklemd in de Noord-oostpolder.
Na aanleg van van de afsluitdijk (1932) leek de traditioneel christelijke gemeenschap gedoemd te verdwijnen.
Haar broodwinning zou wegvallen, maar het tegendeel gebeurde.
Door de traditionele geloof en sterke gemeenschapsbanden trok niet alle jeurgd met hersens en talent meteen naar de stad, zoals dat overal in Europa gebeurde bij door globalisering gedoemde plattelandsgemeenten.
Ze bleven, of kwamen na studie terug op Urk en maakten met hard werken een tot leegloop gedoemd visserdorp een epicentrum van Europese vishandel.
Vis was vooral in de jaren 80 een ware goudmijn in Urk en de kottervisserij was zelfbewust.
De grote macht die de kottervisserij had in de jaren 80 sloeg om toen politici en miljardair-‘filantropen’ van de bestuurlijke elite de Agenda 21 (nu Agenda 2030) van de Verenigde Naties gingen uitrollen.
Greenpace haalt nu meer omzet dankzij de Postcode Loterij van Boudewijn Poelmann en filantropische miljardairsclubs als Oak Foundation en Adessium Foundation, dan de ooit zo rijke kottervisserij van Urk.
Die clubs wisten bijvoorbeeld grote gebieden af te sluiten voor de visserij en er ontstond een lastenverzwarende regulering waardoor familiebedijven langzaam uitgeknepen werden.
Greenpace is vooral een stropop waarop de vissers hun woede mogen koelen.
De grote vis slokt de kleine visserij vervolgens op, ten gunste van het grote geld.■
Meer weten? Koop EPQUE nr. 11 Alle SDG’s; Het overzicht van de 2030 Agenda!
[mc4wp_form id=”20063″]