De ex-wetenschapper van Pfizer die een antivax held werd
Meteen naar de video? Luisteren wat Michael Yeadon hier zelf over zegt. (NL ondertitel))
Wat vind je van dit artikel?
Artikel / Bron.
Michael Yeadon was een wetenschappelijk onderzoeker en vice-president bij drugs gigant Pfizer Inc.
Hij was mede-oprichter van een succesvolle biotech.
Toen nam zijn carrière een onverwachte wending.
Eind vorig jaar was de semi-gepensioneerde Britse wetenschapper co-auteur van een petitie aan de Europese regelgevende instantie voor geneesmiddelen.
De indieners deden een gedurfde eis: stop klinische proeven met COVID-19-vaccins.
Nog brutaler was hun argument om dit te doen: ze speculeerden, zonder bewijs te leveren, dat de vaccins onvruchtbaarheid bij vrouwen zouden kunnen veroorzaken.
Het document verscheen op 1 december op een Duitse website. Wetenschappers hekelden de theorie.
Regelgevers lieten zich ook niet beïnvloeden: weken later keurde het Europees Geneesmiddelenbureau de eerste COVID-19-injectie van de Europese Unie goed, mede ontwikkeld door Pfizer Inc. Maar de schade was al aangericht.
Sociale media verspreidden snel overdreven* beweringen dat COVID-19-prikken vrouwelijke onvruchtbaarheid veroorzaken.
Binnen enkele weken begonnen artsen en verpleegsters in Groot-Brittannië te melden dat bezorgde vrouwen hen vroegen of het waar was, volgens het Royal College of Obstetricians & Gynecologists. In januari bleek uit een onderzoek van de Kaiser Family Foundation (KFF), een non-profitorganisatie, dat 13% van de niet-gevaccineerde mensen in de Verenigde Staten had gehoord dat “van COVID-19-vaccins is aangetoond dat ze onvruchtbaarheid veroorzaken”.
Wat de ontkrachte claim geloofwaardig maakte, was dat een van de co-auteurs van de petitie, Michael Yeadon, niet zomaar een wetenschapper was.
De 60-jarige is voormalig vice-president van Pfizer, waar hij 16 jaar als allergie- en ademhalingsonderzoeker heeft gewerkt.
Later was hij mede-oprichter van een biotechbedrijf dat de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant Novartis kocht voor minstens 325 miljoen dollar.
*volgens de schrijvers van dit artikel
Doneren voor vrijheid